Chiny największym producentem herbaty zielonej

Zielona herbata jest od paru lat wiodącym prym naparem wśród wszystkich herbat. Ma największą liczbę odmian, które zasadniczo różnią się zapachem, smakiem ale też wyglądem. Największym producentem tej herbaty są Chiny, jednak produkcja odbywa się też w Indiach, Kenii i na Sri Lance.

Historia zielonej herbaty

Zielona herbata była znana już ponad tysiąc lat temu, a najbardziej cenili ja starożytni ludzie za jej właściwości zdrowotne. Jeśli jednak poszukamy w książkach historii tego rodzaju herbaty natrafimy na chińską legendę, która mówi, że zielona herbata została wynaleziona przez cesarza zwanego boskim rolnikiem, o imieniu Shennong, a było to około roku 2700 p.n.e. jednak pierwsze zapiski dotyczące tego rodzaju herbaty pojawiają się dopiero w VIII w. p.n.e. W 900 r. n.e. poeta Lu Yu napisał pierwszą książkę poświęconą zielonej herbacie, procesowi jej zbierania, całej otoczce parzenia herbaty oraz jej właściwościach zdrowotnych. Do Japonii trafiła dzięki pewnemu mnichowi, następnie rozpoczęła swoją drogę popularności w Ameryce, Europie i Indiach. Jej spożycie wzrasta z roku na rok, a co za tym idzie ciągle pojawiają się nowe rodzaje zielonej herbaty.

Zielona herbata ze sklepu eherbata.pl (https://eherbata.pl/herbaty-30/zielona-3/)

 

Herbata zielona i jej właściwości

Zielona herbata ma szereg właściwości zdrowotnych i często jest uznawana za cudowny środek leczniczy, ale też prewencyjny. Do jej głównych zalet należy:

  • przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów,
  • ułatwia proces odchudzania,
  • pomaga w redukcji cellulitu,
  • stymuluje krążenie krwi w organizmie,
  • poprawia wygląd skóry,
  • zwiększa odporność organizmu na infekcje i wirusy,
  • polepsza sprawność umysłową organizmu i spowalnia proces demencji,
  • działa stymulującą na nasz mózg, dzięki temu że go pobudza i dopinguje do wysiłku,
  • przeciwdziała zapaleniu dziąseł, a co za tym idzie także i parodontozie,
  • posiada dużą zawartość przeciwutleniaczy i polifenoli.

Zielona herbata i jej produkcja

Herbatę zieloną produkuje się z rośliny o nazwie Camellia sinensis – czyli herbaty chińskiej. Po zebraniu liści poddaje się je procesowi więdnięcia, a następnie podgrzewa się je, co powoduje ich wysuszanie. Następnym etapem produkcji jest rolowanie uschniętych liści, po czym poddaje się je kolejny raz procesowi suszenia. Liście zielonej herbaty są również poddawane procesowi fermentacji jednak jest on bardzo mocno ograniczony a nawet zahamowany. Wszystkie te procesy sprawiają, że zielona herbata zatrzymuje swój zielony kolor w swoich liściach, przez co możemy się cieszyć jej naturalnym smakiem i zapachem. Ten rodzaj herbaty zawiera znacznie mniej kofeiny w przyrządzonym naparze.

Pin It

Comments are closed.