Jakie odmiany kukurydzy na kiszonkę?

Odmiana oraz strawność włókna to rzeczy, które powinieneś wziąć pod uwagę. Jednak rzadko kiedy ostateczny wybór należy do prostych zadań. O czym jeszcze warto pamiętać? Na jakie nasiona kukurydzy warto się zdecydować? Zapraszamy do lektury.

Kukurydza na kiszonkę – na co zwrócić uwagę?

Wysoka wydajność i wartość pokarmowa kukurydzy  sprawia, że warzywo te jest podstawą pożywienia zarówno wśród ludzi, jak i wśród zwierząt. Pasza objętościowa to przysmak, np. krów mlecznych, więc warto pamiętać o kilku najważniejszych krokach, aby kiszonka była jak najlepsza.

kukurydza na kiszonkę

Na co zwrócić uwagę? Przyjrzyj się bliżej:

  • Włókno – jest to najważniejszych składnik kukurydzy. Najlepsze są takie odmiany kiszonkowe, które wyróżniają się wysokim plonem ziarna i wysoką strawnością włókna. Zawartość skrobi w masie kiszonkowej waha się pomiędzy 30% a 38% i jej ilość zależy od terminu zbioru. A kiedy zbierać? Wtedy, kiedy ziarno osiągnie dojrzałość woskową (kiedy mleczna linia znajduje się pośrodku ziarna),
  • Energia – wysoka koncentracja energii to podstawa dobrego ziarna kukurydzy. Energia pochodzi głównie z ziarna (skrobi) i z włókna obecnego, np. w łodydze. Jak rozpoznać słabej jakości kukurydzę? Deformacja kolb i niska ilość ziaren o różnej wielkości to pierwsze sygnały ostrzegawcze,
  • Sucha masa – duża biomasa gwarantuje najwyższy plon użyty do masy kiszonkowej. Ogólnie zasada jest prosta – im dłużej będziesz czekał ze zbiorem kukurydzy, tym wyższy plon suchej masy uzyskasz.

Nasiona kukurydzy kiszonka – jak kontrolować jakość?

Najważniejszą zatem kwestią jest dobre określenie terminu zbiorów warzywa. Przygotowanie kiszonki, a zwłaszcza właściwe jej rozdrobnienie, też jest ważne. Uwaga! Pomijana często kwestia pogody też ma znaczenie. Pamiętaj więc, że warunki atmosferyczne również wpływają na szybkość wegetacji. Optymalne warunki pogodowe zwiększają ilość suchej masy o około pół % dziennie.

Może Ci to ułatwić decyzję co do pory zbiorów. Dobrym pomysłem jest też monitorowanie stanu ziarna. Wielu specjalistów zaleca, aby dopiero w drugiej połowie sierpnia sprawdzać mleczną dojrzałość ziarna. Pobranie kilku próbek i lustracja kukurydzy? Jak najbardziej wskazane.

Zobacz odmiany kukurydzy na kiszonkę w sklepie z materiałem siewnym.

Pin It

Comments are closed.